Connect with us

Занимливости

Зелена салата одгледувана во вселената е исто вкусна како земската

Published

on

Зелената салата што се одгледува во вселената не само што е вкусна, туку е подеднакво хранлива и
безбедна за јадење, како досегашната зелена салата каква што ја конзумираме, пишува во
истражувањето објавено во списанието “Frontiers in Plant Science”.

Можноста за одлгедување на свежа храна како надополнување на пакуваната храна за астронаутите во
вселената е важна за целта на НАСА. Поентата за тоа е што астронаутите во иднина мора да
функционираат независно од Земјата, а ова е еден од чекорите напред во остварувањето на таа цел.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

НАЈЧИТАНИ