Connect with us

Këshilla

Çfarë duhet të dini për fëmijët që kanë dëshirë të lëndojnë të tjerët?

“Luftëtari më i mirë nuk është kurrë i zemëruar”- Lao Tzu.

Në jetën e përditshme hasim fëmijë që shfaqin një lloj dëshire për të lënduar të tjerët. Ata përdorin fjalë si: “Dua të vras”, “Unë e urrej atë”, “Unë dua që ai të vdesë”.

Është tronditëse të dëgjosh fëmijë të vegjël të flasin me kaq ashpërsi. Nga ana tjetër, duhet kuptuar se për çfarë bëhet fjalë në të vërtetë. A është normale për një fëmijë të jetë kaq shumë i zemëruar? Apo, është ngaqë fëmijët kanë pasur zemërimin e tyre për një kohë shumë të gjatë?

Nanette Burton, terapiste e cila ka punuar në fushën e shëndetit mendor për më shumë se 40 vite, tregon se ka takuar fëmijë të zemëruar, fëmijë që kanë aftësi verbale të zhvilluara mirë me sharje dhe ata që hidhnin karriget në dhomën e terapisë së lojërave.

“Kam mësuar shumë për fëmijët dhe zemërimin e tyre ndër vite. Të gjithë kemi parë evolucionin e mediave të lajmeve, ngjarje bashkëkohore të tilla si COVID-19, dhjetëra të shtëna në shkolla dhe krime të tmerrshme që kryhen nga të rinjtë që mbanin zemërimin si mjet shpërthyes. Kohët kanë ndryshuar, stresi ka ndryshuar dhe prindërit gjithashtu kanë ndryshuar.”

Sot është e zakonshme që të dërgohen fëmijë agresivë në qendrat e trajtimit rezidencial, ambientet e konviktit terapeutik, shkollat terapeutike, kampe dhe programe me natyrë për të rinjtë në rrezik.

Për çfarë është zemërimi dhe dëshira për të lënduar të tjerët? Si ndikon kjo tek fëmijët tanë, familjet e tyre dhe në kulturën tonë në tërësi?

Ka disa arsye pse fëmijët i kthejnë emocionet e tyre kolektive në zemërim dhe një dëshirë për të goditur të tjerët. Është thënë që vetëvrasja dhe vrasja janë anët e para të së njëjtës medalje. Ndonjëherë njerëzit dëmtojnë veten e tyre dhe herë të tjera ata godasin të tjerët. Trazirat e brendshme ekzistojnë gjithmonë në brendësi të secilit person.

Është thënë gjithashtu se ana e rrallë e depresionit është agresiviteti.

Dikush mund të mendojë për zemërimin si një nga emocionet tona kryesore më të fuqishme. Emocionet janë si ngjyrat. Ne kemi ngjyra kryesore si e kuqja, e verdha, jeshilja dhe bluja. Kur ngjyrat përzihen ne krijojmë ngjyra dytësore si kafe, trëndafil dhe jeshile avokado. Emocionet janë të njëjtat. Emocionet kryesore janë zemërimi, frika, gëzimi, lumturia dhe trishtimi. Zemërimi është një emocion rojtar që dërgohet shpesh për të bërë punën e çdo numri të emocioneve dytësore që i përkasin zemërimit të tilla si zhgënjimi, konfuzioni ose emocione të tjera kryesore si frika ose trishtimi.

Kur fëmijët janë agresivë do të thotë që ata kanë qenë dëshmitarë të agresivitetit. Mbase ata e kanë parë zemërimin si një çlirim emocional në shtëpi, në shkollë, demonstruar nga mësues, miq, televizion, filma, libra dhe lojëra, video.

“Më shumë se kurrë më parë fëmijët po thonë se duan të vrasin. Fëmijët nuk duan të ndihen kështu. Unë mendoj se është koha të rritemi dhe të bëhemi më intimë me fëmijët në një nivel emocional. Kultura jonë po dërgon disa mesazhe të frikshme të përziera rreth dhunës. A do të ulemi përreth dhe do të shohim se çfarë do të ndodhë më pas apo do të jemi proaktivë dhe do të përfshihemi?”

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Këshilla

Komplikimet e mundshme pas bërjes së pircing

Në javët që pasojnë pas bërjes së pircing lëkura mund të ketë disa reagime.

Mbani mend se mos respektimi i këshillave të dhëna nga personi që bën pircing është burimi kryesor i komplikacionit.

Këtu janë disa shembuj të fenomeneve me të cilat ju mund të përballeni:

Gjatë 3 javëve të para pas bërjes së pircing është normale të keni skuqje të zonës rreth tij dhe rrjedhjen e një lëngu limfatik. Nëse skuqja zgjat më shumë se 4 javë atëherë duhet të bëni një kontroll.

Infeksioni: është e rëndësishme të mos ngatërroni inflamacionin dhe infeksionin. Infeksionet janë shumë të rralla dhe mund të ndodhë për disa arsye.

Shkaqet kryesore të infeksionit janë:

Prekja e pircing me duart e pista

Mungesa totale e kujdesit të rekomanduar nga personi që bën pircing.

Një pircing i infektuar është:

I dhimbshëm kur e prek

I kuq në një zonë të gjerë

I ënjtur dhe i nxehtë rreth zonës së shpuar

Alergjia: ky reagim mund të shkaktohet nga sensibiliteti i lartë i lëkurës apo edhe nga një mungesë e tolerancës ndaj bizhuve.

Një reaksion alergjik nënkupton:

Skuqje,

Ënjtje të lëkurës,

Kruajtje,

Fluksi i një lëng transparent apo qelb.

Continue Reading

Këshilla

Vendosni sodë buke mbi dyshek, do të habiteni nga rezultatet

Pastrimi i objekteve të caktuara në shtëpi nuk është gjithmonë aq i lehtë sa mund të mendohet, sidomos kur bëhet fjalë për objekte apo pajisje me përmasa të mëdha siç është për shembull dyshekun. Për një gjumë të mirë, duhet të zgjidhni me patjetër një dyshek të mirë dhe komod, por jo më pak i rëndësishëm është pastrimi i tij. Ndryshe nga shtroja si çarçafët, jastëkët dhe këllëfët e tyre, jorgani dhe batanijet të cilat lahen menjëherë, dysheku nuk pastrohet aq lehtësisht.

Shpeshherë dysheku është një vatër mikrobesh e bakteresh që ushqehen nga pluhurat e papastëritë të akumuluara në të. Gjithashtu në dyshek depërtojnë likuide të ndryshme trupore si djersa, sekrecionet vaginale dhe të spermës etj. Produkti i cili pastron deri në thëllësi dyshekun dhe eleminon të gjitha toksinat është soda e bukës. Pastroni fillimisht dyshekun nga papastërtitë e sipërfaqes si flokët, qimet pubike ose ndonjë thërrime nga ushqimi që mund të keni ngrënë gjatë natës.

Për këtë ju duhet një furçë ose fshesa me korent. Më pas merrni një gotë uji me sodë buke dhe hidheni mbi një sitë ose kullesë çaji. Spërkasni gjithë sipërfaqen e dyshekut dhe lëreni të veprojë për gati një orë.

Kur të kthehni në dhomë, do të shihni sesi soda e bukës nga e bardhë është kthyer në gri, pasi ka mbledhur të gjitha mikrobet. Fshijeni sërish sipërfaqen e dyshekut me fshesë korendi dhe më pas spërkateni me disa pika vaji esencial për t’i kthyer freskinë dhe aromën e këndshme. Ky truk pastrimi duhet përsëritur të paktën një herë në muaj.

Continue Reading

Këshilla

Mësoni a është më mirë ta fikim bojlerin apo ta mbajmë vazhdimisht të ndezur

Kemi dëgjuar miliona herë që më mirë është të jetë i ndezur bojleri vazhdimisht sesa ta fikni, sepse kështu, gjoja, kursehet energjia elektrike. Ja cila është e vërteta.

Dilema e përhershme e çdo familjeje është – a ta fikin apo ta lënë vazhdimisht bojlerin të ndezur, në mënyrë që të shpenzojnë më pak rrymë.

Edhe pse te shumica mbizotëron dilema që a është më mirë ta lëmë bojlerin të punojë, sepse me rastin e çdo ndezjeje shpenzon më shumë energji elektrike për ngrohje të sërishme, përgjigjja është plotësisht e kundërt.

Dinamika e shpenzimit varet se a e fikni apo vazhdimisht e lini të ndezur.

Varësisht nga ajo se për çka shpenzoni ujin e ngrohtë dhe sa shpesh, rekomandohet që megjithatë bojleri të fiket kur rryma është e shtrenjtë.

Për shembull, një familje katëranëtarëshe më mirë është që bojlerin ta ndezë natën kur rryma është më e lirë dhe ta fikë në mëngjes kur rryma është më e shtrenjtë, dhe që në mbrëmje ta ringrohë.

Në banesat në të cilat jeton një anëtar, rekomandohet të përdorë përparësitë e rrymës së lirë, sepse ajo akoma është disa herë më e lirë, vetëm se ai me siguri nuk duhet që ta ringrohë.

Është bindje e gabueshme që bojleri vazhdimisht të jetë i ndezur, sepse termorregullatori e ndez dhe e fik sipas temperaturës së paracaktuar dhe që atëherë gjoja shpenzon më pak energji elektrike.

Veç kësaj, bojleri i ndezur vazhdimisht edhe ditën edhe natën, krijon rrezik potencial nëse ndonjë apo të gjitha elementet e sigurisë së bojlerit prishen.

Continue Reading

Recent Posts